מי צריך להגיש הצהרת הון, מתי ואיך?
הצהרת הון, היא כלי שימושי למס ההכנסה לשם חיפוש אחר מקורות הכנסה לא מדווחים. לכן, רבים נדרשים להגיש הצהרת הון. מטרתה של הצהרת ההון, היא לקבל תמונה כוללת על ההון של בעל התיק במס הכנסה, ועל סבירות הכנסתו האמיתית.
מהי הצהרת הון?
הצהרת הון, היא הצהרה המוגשת על ידי בעלי תיק במס הכנסה, בדוחות השנתיים השונים במוגשים למס ההכנסה. כאשר מטרת הצהרת ההון, היא לתת מידע מדויק בנוגע למצב ההון ולהכנסתו של בעל התיק מס הכנסה, וכן, היא מסייעת לפקידי השומה שבמס ההכנסה, לקבל מידע מדויק ומהימן על הכנסות לא מדווחות. במקרה שההון גדול באופן משמעותי, או במידה ויש הוצאות שונות שלא מדווחות מלבד הוצאות המחיה, יידרש בעל התיק, לספק הסבר על ההכנסות או גובה ההון.
מי נדרש להגיש הצהרת הון?
מדי שנה, כמעט כל מי שפתח תיק במס הכנסה כגון אדם העובד כעצמאי, עסקים שונים, חברות או כל מי שפתח תיק לכל צורך אחר, להגיש הצהרת הון ראשונה למס ההכנסה. גם לאנשים שלרשות המיסים יש עליהם מידע בדבר רכישת נכס גדול ללא דיווח, או קבלת הכנסות לא מדווחות כלשהן, תשלח דרישה להצגת הון ברשות המיסים.
חשיבות הצהרת ההון הראשונה
חשיבות הצהרת ההון הראשונה, היא ביכולתה לספק בסיס למס ההכנסה להשוואה בין ההצהרות הבאות, לבינה. לרוב, ההשוואה הראשונה מגיעה זמן קצר לאחר פתיחת העסק, או העבודה של אדם כאדם עצמאי, והיא מהווה את הבסיס ההשוואתי להצהרות הון הבאות שיוגשו. ניתן להגיש את הצהרת ההון עד 120 יום, לאחר קבלת הדרישה להציג את ההצהרה. הצהרת ההון מורכבת מנכסי האדם העסקיים והפרטיים בניכוי התחייבויותיו. היקף ההון כולל גם את ההון של אשתו או ילדיו, שלא הגיעו לגיל 18, של בעל התיק במס הכנסה.
הצהרת הון, היא חובה. וכאשר מגיעה דרישה ממס ההכנסה להצהרת הון, יש להגיש אותה לא יאוחר מ120 יום ,לאחר קבלת הדרישה. אי הגשת הדוח מהווה ערה על פי פקודת מס ההכנסה, ומי שלא יגיש את ההצהרה, עלול להיקנס או להיענש.